Rólunk jelent meg

Építészfórum - Kiírták a közbeszerzést az ELTE és a BME épületének tetőrekonstrukciójára - 2022. január 13. 

Az Egyetem téren álló jogi kar és a műegyetemi campus Gellért térre néző, első épülete visszakapja díszes, kupolás tetejét, ami a második világháborús pusztítás során az enyészeté lett.  A BME-épülettel kapcsolatban azt olvasható a leírásban, hogy a Szent Gellért tér felőli, a csatlakozó magastetőket is beszámítva 437 m2 vetületi magastető-alapterületű kupola és a hozzá kapcsolódó tetődísz, díszes tetőfelépítmény rekonstrukciójára kerül sor.
https://epiteszforum.hu/kiirtak-a-kozbeszerzest-az-elte-es-a-bme-epuletenek-tetorekonstrukciojara

Kapcsolódó megjelenések:

https://24.hu/kultura/2022/01/23/bme-ch-elte-ajk-muegyetem-jogi-kar-visszaallitas-kupola-magyar-szentfold-templom-molnar-farkas-czigler-gyozo/
https://hirklikk.hu/kozelet/visszaallitjak-ket-budapesti-egyetem-kupolajat/392785/
https://eduline.hu/campus_life/20220114_ELTE_es_BME_kupola_visszaepitik
https://11.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/220114/visszakapja-gellert-teri-muegyetem-epulet-kupolajat
https://pestbuda.hu/cikk/20220113_visszaallitjak_az_az_elte_es_a_budapesti_muszaki_egyetem_epuletenek_haboruban_lerombolt_kupolajat

 

Magyar Hírlap - ITM: Mérföldkőhöz érkezett a BME új innovációs központjának építése2021. november 8.

Az építési területen található V2 és Goldmann épületek bontásával látványos szakaszba lépett a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Innovációs és Fejlesztési Központjának megvalósítása. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Kotán Attila, a BME kancellárja hétfőn helyszíni bejáráson egyeztetett a központ építésének helyzetéről és áttekintették a BME Science Park Programjának aktuális feladatait - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn lapunkkal. 
https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20211108-itm-merfoldkohoz-erkezett-a-bme-uj-innovacios-kozpontjanak-epitese

Kapcsolódó megjelenések:

 

Balatonfüred.hu - Megépült a tudáscentrum - 2021. október 19.

Átadták a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) balatonfüredi tudáscentrumát. A kétezer négyzetméteres, több száz hallgatói férőhellyel rendelkező komplexum a felsőfokú tanítás mellett, gyakorlatorientált képzéseknek és kutatásoknak ad helyet.
A balatonfüredi tudáscentrum a Műegyetem első, Budapesten kívüli campusa. A komplexum több száz hallgatót tud fogadni, és 30 fős kutatói-adminisztrációs kapacitással rendelkezik. Kilenc oktató és négy kutató helyiség, előadótermek, tárgyalók valamint közel háromszáz hallgatói munkaállomás várja az ideérkezőket. A cél az, hogy a térségi vállalatok hozzáférjenek ugyanahhoz a tudáshoz, mintha valamelyik nagy egyetemi központ közelében működnének.

https://balatonfured.hu/2021/10/19/megepult-a-tudascentrum/

Kapcsolódó megjelenések:

 

Karc FM - Spájz - Műegyetem új innovációs negyede - 2021. július 09.

"Az innováció egy kreatív ötletből születő folyamat, amely megvalósítja az ötletet. Első állomása maga a kreativitás, vagyis az alkotóerő, új ötlet, elképzelés, koncepció, amely alapja lehet minden fejlesztésnek. A Spájz egyik főszereplője is az innováció lesz: bemutatjuk a Műegyetem új innovációs negyedét..."
Telefonos interjú a Műegyetem kancellárjával, Kotán Attilával

 

M5 A Nap Témája - Új Innovációs Negyed - 2021. június 22. 

 

Magyar Nemzet - "Új innovációs negyedet alakít ki a BME Budapesten" - 2021. június 12.

Az Infopark környékén új innovációs negyedet alakít ki a fővárosban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) – közölte a BME az MTI-vel. 
A program célja, hogy létrehozzák a BME Innovációs és Fejlesztési Központját, a magyarországi egyetemek közül elsőként kiépítsék a saját kísérleti 5G-hálózatot és további nagyvállalati együttműködésekkel biztosítsák a kutatások eredményeinek felhasználását, valamint hogy 2021. szeptember végére át tudják adni Balatonfüreden a Tudáscentrumot.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/uj-innovacios-negyedet-alakit-ki-a-bme-budapesten-9930284/

Kapcsolódó megjelenések:

 

Bp24.hu - "Levizsgázott a Műegyetem innovációs modellje" - 2021. június 09.

Hazai stratégiai iparágakat lefedő innovációs modell született – jelentette be a június 9-én tartott Innovációs Napján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az 5G Smart Campus Hálózat kiépítése újabb mérföldkőhöz érkezett, a BME Science Park programjának keretében pedig új épület-fejlesztések, kutatási infrastruktúra fejlesztés, K+F+I programok megvalósítása és szervezetfejlesztés történik. 
Kotán Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja összefoglalta a BME Science Park programját, melynek keretében új épület- és szervezetfejlesztések, K+F+I programok megvalósítása, továbbá kutatási infrastruktúra fejlesztések történnek. A folyamat részeként a BME FIEK szervezet funkcióbővítéssel alakul át a BME Innovációs és Fejlesztési Központjává. “A programunk célja új innovációs negyed kiépítése, a KFI infrastruktúra fejlesztése, a vállalati együttműködések generálása, az ipari digitalizáció és adatgyűjtés, valamint a szervezetfejlesztés, a BME új működési modelljének megvalósítása” – emelte ki.

https://bdpst24.hu/2021/06/09/levizsgazott-a-muegyetem-innovacios-modellje

Kapcsolódó megjelenések:

 

POrtfolio-" Két hatalmas egyetemi fejlesztésre derült fény" - 2020. december 30.

"Egy másik döntésében pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Innovációs és Fejlesztési Központját készítette elő. Ezek szerint a kormány egyetért ezzel a fejlesztési koncepcióval és hogy az az ingatlan-nyilvántartás szerinti Budapest belterület 4107/24 helyrajzi számú ingatlanon valósuljon meg."

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20201230/ket-hatalmas-egyetemi-fejlesztesre-derult-feny-463524

Kapcsolódó megjelenések:

 

FIGYELŐ - "Visszatérhetnek a régi kupolák" - 2020. november 11.

"A XI. kerületi, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara egyes tanszékeinek helyet adó vegytani (Chemia – Ch) pavilon 1902 és 1904 között, Czigler Győző tervei alapján épült fel. Kupolája a háborúban semmisült meg, de hamarosan újra régi fényében ragyoghat. Az épület visszaállított dísze mindenképp jó hatással lesz a környékre, hiszen az ingatlan a Szabadság híd felől nézve tulajdonképpen a Bartók Béla út és a Budafoki út kapuját jelenti."

       

Kapcsolódó megjelenések:

_____________________________________________

MTVA - Híradó - Magyarországon is bővül az 5G hálózat - 2020. október 14.

"Levendovszky János, a Műegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese szerint az 5G frekvenciasáv jelentős lökést ad az egyetemi 5G kutatásoknak, és az innovációnak. Itt gépek, akár önvezető járművek kommunikálhatnak majd egymással, az 5G fókuszában a modern ipari digitalizáció kommunikációs platformjának megteremtése áll – mondta. Jelezte: az 5G teszthálózat elősegíti azt is, hogy 2021-től a BME bekapcsolódjon az Európai Unió innovációs keretprogramja, a Horizon Europe részeként tervezett 5G és 6G célú kutatás-fejlesztési programokba és kezdeményezésekbe."

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2020/10/14/magyarorszagon-is-bovul-az-5g-halozat

Kapcsolódó megjelenések:

______________________________________________________________________________

Újbuda - Bulitilalom és új szabályok a kollégistáknak 2020. szeptember 09.

"Nyár elején – a veszélyhelyzet elmúltával – újra megnyitott a hallgatói szlengben „rakétának” is nevezett Schönherz, de a megszokott létszámnak csak ötöde vette igénybe a kollégiumot az elmúlt hónapokban. A nyár végén szigorú járványvédelmi szabályok betartása mellett fogadták az új tanévre érkező egyetemistákat."

 

Kapcsolódó megjelenések:

https://11.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/200909/uj-szabalyok-schonherz-kollegiumban

https://ujbuda.hu/ujbuda/bulitilalom-es-uj-szabalyok-a-kollegistaknak

https://youtu.be/or8XXAi-Z64

_______________________________________________________________________

MTVA Híradó - Palkovics: A kormány célja, hogy a vidéki városok is erősödjenek a tudomány és az innováció terén 2020. július 17.

"Kotán Attila a BME kancellárja elmondta: az intézmény tízéves, 2030-ig tartó Science Park programjának részeként megvalósuló balatonfüredi tudásközpontban felsőoktatási képzéseket, szakképzéseket, nyáron középiskolásoknak ágazati táborokat, versenyeket is tarthatnak majd.​"

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/07/17/palkovics-a-kormany-celja-hogy-a-videki-varosok-is-erosodjenek-a-tudomany-es-az-innovacio-teren

Kapcsolódó megjelenések:

__________________________________________________

Fokozatváltás 2.0 – Újraindítás  online konferencia - 2020. július 08.

ORIGO -  Jól működik a hazai kutatás-fejlesztési rendszer

"Kotán Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kancellárja az online konferencián bemutatta az egyetem science park programját, amelyben új innovációs negyedet alakítanak ki, fejlesztik a kutatás-fejlesztési és innovációs infrastruktúrát és tartalmat, egyebek közt kiemelten kezelik az ipari digitalizációt, az 5G kutatást, az adatgyűjtést, a vállalatokkal való együttműködést. A BME science park programjában Balatonfüreden tudáscentrumot hoznak létre, amelyet a tervek szerint jövőre avatnak."

https://www.origo.hu/gazdasag/20200707-jol-mukodik-a-hazai-kutatasfejlesztesi-rendszer.html

Kapcsolódó megjelenések:

Világgazdaság - "Nem kellett újraindítani a felsőoktatást, mert a koronavírus-járvány előtt és a vészhelyzet alatt is jól működött, de a felsőoktatási stratégiát újra kell gondolni - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Fokozatváltás 2.0 - Újraindítás konferencián"

______________________________________________

Balatonfured.hu - Épül a füredi tudáscentrum - 2020. június 10.

"Az Európai Unió 1,2 milliárd forintos támogatásából valósulhat meg a füredi tudáscentrum második üteme. A Fürdő utcai Rendszertudományi Innovációs Központ (RIK) mellett látványos szakaszába érkezett az új épület kivitelezése, ami a Műegyetem első, Budapesten kívüli, jelentős méretű képzőhelye lesz."

https://balatonfured.hu/2020/06/10/epul-a-furedi-tudascentrum/

______________________________________________

Balatonfüred.hu/ FÜRED TV - Tudásközpont Épül - 2020. május 18.

"Épül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudásközpontja Balatonfüreden. A kétezer négyzetméteres épület a Fürdő utcában 1,2 milliárdos uniós támogatásból épül."

https://balatonfured.hu/2020/05/18/tudaskozpont-epul/

_______________________________________________

MTI - Egyetemi startupokkal növelhető Magyarország innovációs teljesítménye - 2020. február 17.

"Egyetemi startupokkal növelhető Magyarország innovációs teljesítménye - hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Z-épülétének 10. emeletén létrehozott startup inkubációs központ átadásán.​"

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/egyetemi-startupokkal-novelheto-magyarorszag-innovacios-teljesitmenye

kapcsolódó megjelenések:

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2020/02/17/palkovics-egyetemi-startupokkal-novelheto-magyarorszag-innovacios-teljesitmenye

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/palkovics-egyetemi-startupokkal-novelheto-magyarorszag-innovacios-teljesitmenye-2495369

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/palkovics-laszlo-egyetemi-startupokkal-novelheto-magyarorszag-innovacios-teljesitmenye-7787372/

http://profitline.hu/Ezert-fontosak-az-egyetemi-startupok-Magyarorszagon-403945

https://ripost.hu/politik/a-jovo-elkezdodott-komoly-tamogatast-kapnak-a-magyar-egyetemi-startupok-2289932/

https://infoter.hu/cikk/palkovics-egyetemi-startupokkal-novelheto-magyarorszag-innovacios-teljesitmenye

https://autopro.hu/szolgaltatok/uj-horizontokat-latnak-megnyilt-a-z10-inkubacios-kozpont-a-bme-n/294678

http://propeller.hu/itthon/3504488-elkeszult-kormany-mesterseges-intelligencia-strategiaja

https://mediaklikk.hu/video/hirado-2020-02-17-i-adas-13/ - 11:15-nél

https://mandiner.hu/cikk/20200217_palkovics_egyetemi_startupokkal_novelheto_magyarorszag_innovacios_teljesitmenye

 

_____________________

BME - József Nádor Emlékérmet vehetett át kiemelkedő munkájáért a BME Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság munkatársa, aki a közelmúltban ment nyugdíjba. (Interjú Flamichné Koleszár Beátával) 2020. február 09.

„A MŰEGYETEMEN ELTÖLTÖTT TÖBB MINT 10 ÉV AZ ÉLETEM MEGHATÁROZÓ RÉSZE VOLT”

http://www.bme.hu/hirek/20191209/A_Muegyetemen_eltoltott_tobb_mint_10_ev_az_eletem_meghatarozo_resze_volt

 

______________________________________________

 

A Gyermekjogok Világnapjához a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként csatlakozott a Műegyetem. - 2019. november 21.

"Az UNICEF gyermeknagykövete több száz egyetemi hallgató előtt olvasta fel az üzenetet arról, mit jelent, ha meghallgatják a gyerekeket, ha lefordítják a nyelvükre, hogyan is működik a felnőttek világa. A BME Q épülete a világnap tiszteletére kék színben pompázik."

http://hirek.prim.hu/cikk/2019/11/21/november_20-an_a_muegyetemen_is_a_gyerekeke_volt_a_foszerep

https://unicef.hu/bme

http://www.zetapress.hu/belfold/105179

https://www.keruletiujsag.hu/keruleti-hirek/budai-keruletek/xi-keruleti-ujsag-ujbuda/ujbuda-ujsag/gyermekjogok-vilagnapja-a-bme-n

 

_______________________________

MTI - Új egyetemi innovációs központ jön létre Budapesten - 2020. október 02

"A nyolc magyarországi egyetemi innovációs központ egyikét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) hozzák létre - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten

kapcsolódó megjelenések:

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20191002-palkovics-uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten

https://mandiner.hu/cikk/20191002_high_tech_innovacios_kozpont_epul_a_bme_n

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_terveket_jelentett_be_palkovics.692603.html

https://demokrata.hu/tudomany/uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten-165950/

            http://profitline.hu/Uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-Budapesten-398404 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/uj-egyetemi-innovacios-kozpont-budapesten-2488233
https://www.origo.hu/itthon/20191002-palkovics-uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten.html
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/palkovics-laszlo-uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten-7361912/
http://www.atv.hu/belfold/20191002-palkovics-uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten
https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/10/02/palkovics-uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten

___________________________________

PONT újbudai kultúrális magazin  - Budai Atlantisz - 2019. szeptemberi szám

"Egy kollégium falai számtalan történetet őriznek, a volt Szent Imre, ma Baross Gábor Kollégium azonban nem csak bohém kalandokról mesél. Benne van egész Budapest elmúlt száz éve." (PONT MAGAZIN)

http://pontmagazin.hu/media/MagazineModel-file/1567414576-pont2019szeptemberweb.pdf

 

_____________________________________

24.HU  - Óriási ausztrál ufó ihlette Budapest rejtett tanreaktorát? 2019. augusztus 12

"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Petőfi hídtól észak felé nyúló épületsorának szélén rejtőző oktatóreaktora ugyanis a megszólalásig hasonlít az ausztrál óriásra, noha annál jóval kisebb területet foglal el."

https://24.hu/kultura/2019/08/12/tanreaktor-oktatoreaktor-bme-canberra-ausztral-akademia-ufo-repulo-cseszealj/