ÚJABB MÉRFÖLDKŐ A BME INNOVÁCIÓS ÉS FEJLESZTÉSI KÖZPONT BERUHÁZÁSNÁL

A V2 és a Goldmann épületek bontása 2022. február 28-án határidőre befejeződött.

A területen a BME Science Park Programjának legnagyobb létesítménye, a BME Innovációs és Fejlesztési Központ kap majd helyet.

                                   

A munkaterületet 2021. szeptemberében adta át a BME a bontást kivitelező KIVING Kft részére. A közel fél évig tartó munkálatoknak több látványos szakasza is volt. A bontás gyakran filmbe illő jeleneteivel folyamatos érdeklődést váltott ki a környéken. 

                                     

                                     

                                     

A bontás során elszállított fém hulladék mennyisége 277 tonna volt, a keletkezett betontörmelék 10 ezer tonna, az összes bontási hulladék pedig 27 ezer tonna volt. A bontáson napi 30 fő és 10 munkagép dolgozott, a munkagépek közül a legnagyobb 120 tonnás volt.

A munkafolyamat befejező lépéseként a területet rendezték, a korábbi gyalogos átjáró helyén gyalogutat alakítottak ki, így a BME polgárai a következő héttől már a megszokott útvonalon közlekedhetnek.  

Varga Csaba, a Kiving Kft ügyvezető igazgatója a mai napon hivatalosan is átadta az építési területet az Egyetem részére, amit a BME képviseletében Kotán Attila kancellár vett át.    

                                        

                                        

                                         

                                         

2021. november 8-án Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is megtekintette a bontási munkálatokat. 

                                        

A BME évek óta használaton kívüli korszerűtlen panelépületei helyén a tervek szerint egy 21. századi követelményeknek megfelelő 30.000 m2 összterületű épület komplexum jön létre.

A Műegyetem új Innovációs és Fejlesztési Központjában az Egyetem innovációval, startup tevékenységgel, fejlesztésekkel foglalkozó közösségei kapnak helyet. A tervek szerint ez a létesítmény ad otthont a hazai kutatás-fejlesztés és innováció intézményeinek is többek között az SZTNH, az NKFIH, illetve a Bay Zoltán hálózat egységeinek.   A BME Innovációs és Fejlesztési Központ megvalósításával egy olyan környezet jöhet létre, amely a műszaki innováció fővárosi központjává válhat.

A mielőbbi kivitelezés érdekében az Egyetem már a bontás idején kiírta az új épület tervpályázatát, jelenleg az ajánlatok értékelése zajlik.  

A BME Science Park Program fő kutatási területei: csúcstechnológiás anyagok és rendszerek, mesterséges intelligencia, 5G, Ipar4.0, adattudomány. A program keretében már megvalósult a BME Z10 inkubátorház, és 2021. októberében átadásra került a BME Balatonfüredi Tudáscentruma.

 

DSZ

Fotó: Geberle B.