Együttműködési megállapodás 5G hálózat és 5G laboratórium létrehozásáról

A Vodafone Magyarország együttműködési megállapodást írt alá a BME-vel. Ennek keretében a vállalt saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít az egyetemen épülő kísérleti 5G hálózat és 5G laboratórium létrehozásához és üzemeltetéséhez – jelentette be a szolgáltató a szerdai aláírási ceremónián.

A vállalat a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben kereskedelmi 5G szolgáltatását. Akkor ez még kizárólag Budapest belvárosára korlátozódott, de az elkövetkező hetekben közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel az 5G-t, amivel a főváros szinte teljes területén és környékén elérhetővé válik az újgenerációs mobilhálózat az ügyfelek számára.

 

„A Vodafone által a rendelkezésünkre bocsátott 40 MHz óriási lendületet adhat az 5G-hez kapcsolódó kutatásainknak és fejlesztéseinknek” – hangsúlyozta köszöntőjében Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes. A megállapodással kapcsolatban kiemelte: „Hazánkban egyedülálló egyetemi infrastruktúra jön létre, mely nagy lendületet ad a kommunikációs technológiák, valamint a nagy adatátviteli sebességű ipari adatgyűjtés- és monitorozás, illetve az 5G hálózatok további kutatásának és a kapcsolódó oktatásnak egyaránt.

 

„A jövő a modern technológiáké, de ezeket csak akkor tudjuk majd használni, ha a fejlesztéseket biztos, szakértő kezekbe adjuk, amit most az együttműködési megállapodással pecsétel meg a technológia szolgáltatója és a megoldások szakértő felsőoktatási intézménye. A magyar kormány, az Innovációs és Technológiai Minisztérium abban érdekelt, hogy Magyarország fejlődését, a gazdasági növekedést és a lakosság kényelmét szolgáló megoldások kialakítását célzó digitalizációs technológiákat támogató megállapodások szülessenek” – mutatott rá Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

 

Kotán Attila kancellár beszédében úgy fogalmazott, hogy „új egyetemet építünk: ez a BME Science Park program, amelynek egyik kulcsterülete a KFI infrastruktúra fejlesztése.  Ebben az öt legfontosabb cél egyike volt az 5G megteremtése”. Köszönetét  fejezte ki a jelentős innováció megvalósulásáért és reményének adott hangot, hogy az 5G-hez kapcsolódó fejlesztések révén a BME innovatív, versenyképes partnerré válik az iparban a cégek és a nemzetközi szervezetek számára.

 

 

„Az 5G már nem a jövő, hanem a jelen technológiája, amely jelentős változást hoz az élet minden területén, egyebek mellett az iparban is. Várhatóan az 5G lesz a 21. század gazdaságának kommunikációs hálózata, és hozzájárul a Jövő Gyárának megvalósításához, az Ipar 4.0 paradigma kiteljesítéséhez.– ismertette Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) dékánja.

 

„A hazánk legkiválóbb mérnökképzését nyújtó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem esetében különösen fontos, hogy a hallgatók olyan műszaki oktatásban vegyenek részt, amely a munkaerőpiacon naprakész tapasztalatokkal látja el őket” – emelte ki Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke. „Elhozzuk a BME-re napjaink legaktuálisabb és legfontosabb IKT technológiáját, az 5G-t. Bízunk benne, hogy a BME kísérleti hálózata elősegíti az 5G technológia oktatását és a különböző, 5G-re épülő innovációk fejlesztését és tesztelését az országban, valamint a BME és a Vodafone közös részvételét az Európai Unió 5G célú kutatás-fejlesztési programjaiban.”

 

A Műegyetem nemzetközi színvonalú 5G kísérleti rendszer (5G Smart Campus Hálózat) építését tervezi, amelynek első lépése a most aláírt 5G frekvencia megállapodás, hiszen a frekvenciasáv megléte az 5G hálózat működésének egyik legfontosabb feltétele. Ezt követi majd hamarosan a BME-n kiépülő 5G alkalmazásfejlesztési laboratórium (5G Lab).

Bővebb információ: https://www.bme.hu/hirek/20201015/Egyedulallo_egyetemi_infrastruktura_jon_letre_az_5G_alapu_innovaciok_fejlesztesehez

Fotó:Philip János