a BME és az MNB közösen tartott vállalati fórumot

A BME és az MNB közös vállalati fórumon ismertette a K+F+I projektek megvalósításában való együttműködés hosszútávú lehetőségeit.

A 2021. január 20-i online fórumra a Műegyetemmel kapcsolatban álló azon vállalatok kaptak meghívást, akik már együttműködő partnerei az Egyetemnek, és hosszútávon a BME kutatói és laboratóriumi kompetenciáira és kapacitására támaszkodva, fókuszált K+F+I projekt keretében saját technológiákat, termékeket vagy szolgáltatásokat kívánnak fejleszteni.

Megnyitó beszédében Kotán Attila kancellár kiemelte, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank már régóta együttműködik innováció, kutatás-fejlesztés területén és van közös önálló program is.  A mai konzultáció apropója egy új kezdeményezés: az MNB Vállalati Kötvényprogramjába történő műegyetemi bekapcsolódás lehetősége.

Kotán Attila ismertette a BME Science Park tíz éves fejlesztési programját a résztvevő vállalati képviselőknek.

Nagy Viktória az MNB igazgatója bemutatta az MNB Növekedési Kötvényprogramját, mint a kutatás-fejlesztési közös projektek teljesen új finanszírozási opcióját.

Csuhaj V. Imre az MNB vállalati kapcsolatokért felelős elnöki főtanácsadója beszélt az eddigi tapasztalatokról, valamint felvázolta az együttműködés lehetséges formáit, és az ezzel járó előnyöket.

Nagy Róza elnöki főtanácsadó kiemelte a hitel- és a cégminősítés fontosságát, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi piacon is megerősödik az a cég, amelyik kötvényt bocsájt ki. 

A vállalati képviselőkkel való konzultáció előtt Lengyel László a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója hozzászólásában kifejtette, hogy a Science Park program keretein belül az Ipar és az Egyetem közötti hosszútávú szoros együttműködések mögött komoly finanszírozási igény van, amire a Kötvényprogram ideális megoldást nyújthat.

A konzultáción felszólaló vállalati képviselők üdvözölték a kezdeményezést, értékelték az egyetem proaktivitását, és nyitottnak mutatkoztak a további tárgyalásokra.

A BME és az MNB képviselői megállapodtak abban, hogy a fórumot követően közvetlenül az érdeklődő vállalatokkal folytatódnak a megbeszélések, amit az MNB szakértői végeznek.

 

KK

fotó: Philip János