Újra kupola díszítheti a BME Campus első épületét

A BME Science Park Programjának létesítmény és épületfejlesztési terveivel összhangban a kormány a CH épület kupolájának helyreállításáról is döntést hozott.

A Műegyetem Szent Gellért térre néző, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyes tanszékeinek helyet adó kémiai vegytani (Chémia – Ch) pavilon 1902 és 1904 között Czigler Győző tervei alapján épült fel. A Campus első épülete – amely az egyetem Gellért téri arculatát is meghatározza – egyedüli példaként őrzi maradéktalanul Czigler Győző eredeti építészeti elképzeléseit. Az építkezés 1902-ben indult építkezés és a terület északi végpontját kijelölő kupolás épülettömeg méltó kezdete lett a nagyvonalú egyetemi beruházásnak. Czigler a kupolát imitáló faszerkezetű tetőfelépítményt a Gellért tér felöli hatás fokozására tervezte, amely sajnos a II. Világháború során olyan súlyosan sérült, hogy újraépítésére ezidáig nem került sor.

75 évvel később most a kormány három budapesti épület tetődíszeinek, illetve díszes tetőfelépítményének rekonstrukciójáról döntött. A lerombolt historikus épületelemek helyreállítási programjának keretében a Műegyetem első épülete is visszakapja koronáját.

Mindhárom projekt esetében a Steindl Imre Program Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság irányítja az előkészületeket és a beruházás lebonyolítását.

                   

 

KK

(címke fotó: Both Balázs)