Szintidőn belüli eredmény a Q épület kiürítési gyakorlatán

Sikeresen teljesítettnek értékelhető a Q épület kiürítési gyakorlata – melyre ütemezetten 2019. július 09-én került sor.

Vészhelyzet esetén a legfontosabb feladat az emberi élet védelme, a pánik elkerülése. A kiürítési gyakorlat célja, hogy egy vészhelyzetet feltételezve, annak körülményeit imitálva, a jelenlévők begyakorolják az ilyenkor előírt feladatok végrehajtását, hogy egy éles helyzetben már tisztában legyenek a teendőkkel.

A gyakorlat az Egyetem Vagyon- és Intézménybiztonsági Osztálya és a kerületi tűzoltóság közös szervezésében valósult meg, melynek az is célja, hogy a katasztrófavédelem munkatársai kellő helyismertet szerezzenek, mert éles helyzetben a reagálási idő így jelentősen csökkenthető.

A kiürítési tervben foglaltak megismerését és a menekülési útvonalak felmérését követően a tűzoltók füstgéppel füstöt generáltak, hogy valamelyest modellezzék a valós helyzetet. A füstre bekapcsolt a tűzjelző rendszer, aminek a hangjára megkezdődött a kivonulást az épület elé. Szervezők magasra helyezték a lécet azzal, hogy a gyakorlatot a méltón híres Gyerekegyetem időszakára tervezték, de az eredmény azt igazolta, hogy jó tervezéssel még ennyi gyerek jelenlétében is sikeresen, szintidőn belül lehet teljesíteni a feladatot. A bent tartózkodó közel 400 fő szabályosan, fegyelmezetten négy percen belül elhagyta az épületet, az időt a tűzoltók hitelesítették.