Tájékoztatás a koronavírushoz kapcsolódó intézkedésekről, hírekről

Hír - 2020. február 10. – Ha szerencsénk van, nyáron lelassulhat az új koronavírus terjedése

Elképzelhető, hogy más légúti megbetegedést okozó vírusokhoz hasonlóan a 2019-nCoV járványnak is lehet szezonalitása. Ha valóban így van, ez azt jelentené, hogy a nyár közeledtével a vírus terjedése lelassulhat a Föld északi féltekéjén – mondta a Qubitnek Müller Viktor, az ELTE TTK Elméleti Biológiai és Ökológiai tanszékének tudományos munkatársa, aki a 2019-nCoV koronavírus által okozott járványról adott elő a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett múlt hét szerdai tudománykommunikációs workshopon

https://qubit.hu/2020/02/10/ha-szerencsenk-van-nyaron-lelassulhat-az-uj-koronavirus-terjedese

 

Hír - 2020. február 09.  A koronavírus nem bírja a hosszú utazást

Magyarországon nincs az új koronavírus által fertőzött beteg, viszont influenzajárvány van, és más kórokozók is okozhatnak felső légúti megbetegedéseket – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában. Hozzátette: a Kínából érkező csomagokat nyugodtan át lehet venni, a két ország közti hosszú utat – amely alatt hőnek, hidegnek és kiszáradásnak is ki van téve –, a koronavírus biztosan nem bírja ki.

https://24.hu/belfold/2020/02/09/a-koronavirus-nem-birja-a-hosszu-utazast/

 

Hír - 2020. február 09. Kutatók figyelmeztetnek: a koronavírus széklet útján is terjedhet

A betegek hasmenése lehet a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének másodlagos útja – figyelmeztettek amerikai kutatók pénteken egy frissen közölt kínai tanulmány alapján. Benjamin Neuman, a Texas A&M University-Texarkana virológus kutatója azonban arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi ismeretek szerint "a cseppfertőzés és a fertőzött felületeket érintő kezünk szemhez, orrhoz vagy szájhoz dörzsölése" valószínűleg a fő terjedési útja az új koronavírusnak is.

https://www.origo.hu/tudomany/20200209-a-koronavirus-szeklettel-valo-terjedese-felerositi-a-jarvanyt.html

 

Közlemény - 2020. február 06. Tájékoztatás a BME által tett újabb intézkedésekről

  • A potenciálisan érintett hallgatói csoportok számára kiküldtük az érintettségükre vonatkozó kérdőívet.
  • Ennek eredménye alapján figyelemfelhívó levélben tájékoztattuk azokat a hallgatókat, akik Kínában, wuhani kórházban, hal- és állatpiacon jártak, és kértük, hogy a tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul keressék fel a háziorvosuk által javasolt egészségügyi szolgáltatót.
  • A koronavírussal fertőzött személlyel feltehetően szoros kapcsolatba kerülteket tájékoztattuk a követendő járványügyi eljárásrendről.
  • Mindkét hallgatói kört informáltuk, hogy a vírus esetleges lappangási idejére az érintett hallgatók oktatási kötelezettségeik alóli felmentést kapnak.

 

 

Hír - 2020. február 06. Ez a koronavírus nagy rejtélye, amit a kutatók sem értenek

„Látszólag úgy tűnik, a koronavírus a gyerekeket kíméli, a fiatalok szervezetét jóval kevésbé terheli meg, mint a felnőttekét. Egyelőre a kutatók sem értik, miért van ez. „Amit eddig láttunk, abból úgy tűnik, hogy valamilyen számunkra ismeretlen okból ez (a vírus) inkább a felnőtteket sújtj” – nyilatkozta a Business Insider magazinnak Richard Martinello, a Yale School of Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

https://www.origo.hu/tudomany/20200206-ez-a-koronavirus-nagy-rejtelye.html

 

Hír - 2020. február 05. Koronavírus Újabb hír a Vuhanból eljött magyar egyetemistáról

„Várhatóan csütörtökön kiengedik a kórházból a Vuhanból még korábban eljött magyar egyetemistát” - közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az M1-en. A hét magyar, akik a hétvégén érkeztek, a kórházban naponta orvosi ellenőrzésen esnek át. Mivel a lappangási idő átlagosan öt nap, csütörtökön és pénteken fokozottan figyelik majd őket.

https://infostart.hu/belfold/2020/02/05/koronavirus-ujabb-hir-a-vuhanbol-eljott-magyar-egyetemistarol

 

Közlemény - 2020. február 03. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott, folyamatosan frissülő lakossági tájékoztatások:

  • helyzetjelentések a koronavírus okozta járványról
  • a fertőtlenítő kézmosás menetéről
  • utazási ajánlásról a járvány vonatkozásában
  • ingyenesen hívható, tanácsadó zöldszámról

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

 

Hír - 2020. február 01. A koronavírusról és a kialakult járványügyi helyzetről tárgyilagosan

Ahogy arról az elmúlt napok híradásaiból mindenki tájékozódhatott, a világban jelenleg egy új koronavírus (2019-nCoV) okoz járványt. Nagyon sok hivatalos és félhivatalos, hiteles és légből kapott hír jelent meg, így a lehetőségekhez képest szeretnénk szakmai, tárgyilagos tájékoztatást adni a kialakult helyzetről. A cikk megírására a Szentágothai János Kutatóközpont (Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar) Virológiai Kutatócsoportjának kiváló szakembereit, dr. Kemenesi Gábort és prof. dr. Jakab Ferencet kérte fel az mta.hu.” „Jelenleg a legfontosabb kérdés, hogy a Kínán kívüli országokban sikerül-e az elszigetelést fenntartani. Tovább nőnek-e az esetszámok a helyi fertőzések hatására, vagy sikerül visszaszorítani a fertőzés terjedését? Amennyiben sikerül minden behurcolt esetet is gyorsan izolálni, úgy nem jönnek létre újabb fertőzési láncolatok Kínán kívül, így a járvány megfékezhetővé válik.

https://mta.hu/tudomany_hirei/a-koronavirusrol-es-a-kialakult-jarvanyugyi-helyzetrol-targyilagosan-110308

 

Hír - 2020. január 30. Szakértő: Lehet összefüggés a sertéspestis, a madárinfluenza és a koronavírus között

Egyre inkább terjedőben van a koronavírus által január elején kirobbantott járvány, az InfoRádió ennek lehetséges, illetve várható következményeiről ismét szakértőt kérdezett: Szacsky Mihály szomatológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugállományú tudományos főmunkatársa elmondta, egy ilyen járvány felbukkanásának 10-20-50-100 évnyi előzménye van. "Olyan, hogy egyszer csak lesz, nincs. Rendszertanilag beazonosított forma a koronavírus, és ezek élnek emberekben, élik az életüket, mindenféle tünet nélkül. Vannak olyan külső hatások vagy folyamatok, amelyek mutációkat idéznek elő, ez okozza a hirtelen járványos állapotok kialakulását" - magyarázta Szacsky Mihály.

https://infostart.hu/tudomany/2020/01/30/szakerto-lehet-osszefugges-a-sertespestis-a-madarinfluenza-es-a-koronavirus-kozott