ÜNNEPÉLYES KERETEK KÖZÖTT AVATTUK FEL A BME BALATONFÜREDI TUDÁSCENTRUMOT

2021. október 19-én megnyitotta kapuit a Műegyetem első vidéki továbbképző központja.

Az 1,9 milliárd forintból megvalósuló beruházás 2018-ban indult el és idén októberben a kivitelezés befejeződött. A 2350 négyzetméteres Rendszertudományi Innovációs Központ (RIK) mellett, a most felépült Tudáscentrum is, csaknem kétezer négyzetméteres lett.

A modern, kétszintes komplexum, 10 oktató és kutató, 2 előadó és 4 tárgyaló helyiséggel, 275 db hallgatói munkaállomással és 30 fős kutatói-adminisztrációs kapacitással rendelkezik. A Műegyetemnek ez az első, Budapesten kívüli, jelentős méretű képzőhelye és fejlesztőközpontja.

Dr. Hankó Balázs, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az átadó ünnepségen úgy fogalmazott, hogy „mind a felsőoktatás mind a térség valami olyat kap, ami a megújuló felsőoktatásunk lényegét jelenti, tudás, térség, együttműködés, új képzések, iparközeliség, gazdasági együttműködés. Olyan tudástranszfer valósul meg, amely azonnali gazdasági hasznosulása megtörténik, hidat képez ez az intézmény, és az intézménynek fejlesztése is a BME Science park elindult konstrukciójához kapcsolódva az Egyetem és a gazdasági szféra között.”

Dr. Czigány Tibor, a BME rektora kiemelte, hogy a Budapesten kívüli telephelyen rengeteg lehetőség rejlik, az Egyetem oktatóinak feladata, hogy szakmai tartalommal, oktatással, kutatásfejlesztés innovációval töltse meg, amely „hozzájárul a térség szakember utánpótlásához, szakképzéséhez és a térség kutatásfejlesztés és innovációs potenciáljának erősödéséhez.”

A rendezvény Kotán Attila, kancellár (BME) előadásával folytatódott, aki bemutatta a BTC projektet, majd a Műegyetem hosszú távú terveiről prezentált. Ismertette a BME Science Park program célkitűzéseit, a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéseket és kiemelte az új innovációs negyed létrehozását is. A Kancellár előadásában hangsúlyozta, a Science Park program nagyon fontos állomása, kiemelt eleme a Tudáscentrum, ahol majd fontos lesz erősíteni a vállalati együttműködéseket, szervezetfejlesztéssel együtt.

Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere büszkén és elégedetten köszöntötte a megjelenteket és hangsúlyozta, hogy „ez a fejlesztés egy mérföldkő a balatonfüredi gazdaság életében, egy olyan jövőképet mutat és egy olyan folytatást vetít előre, amire a városnak rendkívül szüksége van, az egész éves foglalkoztatás tud majd megvalósulni ezzel a kutatásfejlesztési ipari tevékenységgel, aminek ez a képe itt kibontakozik.”

Az eseményt Dr. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselőjének szavai zárták, aki a Balatonfüredi Tudáscentrumot világszínvonalú létesítménynek nevezte. „Fürednek és a térségnek és az egész megyének egy új lehetőséget hoz, de a Műegyetemnek is.” - hangsúlyozta az államtitkár és érvelt amellett, hogy egy kollégium megépítésével lesz teljes a központ.  

Az esemény kiemelt vendége volt a BME részéről Dr. Czigány Tibor rektor, Kotán Attila kancellár, Dr. Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár (BM) DrHankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár (ITM), Dr. Bóka István polgármester (Balatonfüred)  Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője

A beszédeket követően az épület előtt ünnepélyes szalagátvágás következett, majd az esemény résztvevői közösen bejárták a BME Balatonfüredi Tudáscentrum épületét.

A Balatonfüredi Tudásközpont egy olyan felsőoktatási helyszín, amely hídként szolgál az egyetemi szféra és a regionális ipari szereplők között, valamint biztosítja a térségben a munkahelyek létesítését és a gazdasági fejlődést. A központ fontos feladata a felsőoktatási és innovációs együttműködések elősegítése és erősítése a térségben. Ebből a célból az egyetemi szakemberek bevonásával olyan kutatási projekteket valósíthat meg, mellyel elősegíti a régió iparvállalatainak versenyképességet, valamint a települések fejlődését.


 

 

Dorogi Szilvia
Fotó: Németh István MMB Média Kft.

Forrás: BME.hu